Nivelul scăzut al acestei vitamine este direct responsabil de peste 200 de boli

Carența de vitamina D este o problemă globală, cu care se confruntă peste 80% din populație, conform datelor statistice. În plus, de multe ori această deficiență rămâne subdiagnosticată. Medicii avertizează că nivelul scăzut de vitamina D este direct responsabil de peste 200 de boli.

Principala funcție biologică a vitaminei D este menținerea nivelelor normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută la absorbția calciului, contribuind la formarea și menținerea oaselor puternice. Studiile recente sugerează că o cantitate suficientă de vitamină D diminuează riscul de producere al cancerului de sân, colon și al cancerului de prostată.

Deficitul de vitamina D este asociat și cu riscul crescut de sindrom metabolic, factor important pentru afecțiunile cardiovasculare și cele cerebrovasculare. În ultimii ani se tot vorbește despre legătura care există între lipsa vitamine D și apariția diabetului zaharat. De exemplu, un studiu efectuat în Statele Unite arată ca o concentrație scăzută de vitamina D în sânge se corelează cu o incidență crescută a diabetului zaharat.

Iată care sunt principalele riscuri ale deficitului de vitamina D:

Menține imunitatea optimă a organismului. Deficitul de vitamina D face ca imunitatea organismului să fie deficitară. Cercetările au arătat clar că deficitul de vitamina D face parte din natura sezonieră a focarelor de răceală.

Vitamina D este esențială pentru absorbția adecvată a calciului și s-a demonstrat că reduce semnificativ riscul de fractură în două moduri. În primul rând, ajută la formarea de oaselor puternice, dar ea poate și să îmbunătățească echilibrul.

După cum arata mai multe studii, vitamina D joacă un rol important în menținerea sănătății plămânilor, fiindca ea are o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Potrivit unui studiu publicat în 2006 în Jurnalul Asociației Medicale Americane, vitamina D are un rol important și în reducerea riscului de scleroză multiplă.

Cercetările au demonstrat o relație inversă între nivelele de vitamină D din sânge și tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea arterială). Cu alte cuvinte, cu cât este mai scăzută vitamina D, cu atât este mai mare tensiunea arterială.

Fiind o vitamină solubilă în grăsimi, ajută la reglarea funcției renale și joacă un rol foarte benefic în tratarea bolii renale.

Ajută la reglarea dispozițiilor emoționale și previne depresia. Cu cât nivelul vitaminei D este mai scăzut, cu atât este mai probabil să te simți nefericit. Nivelurile scăzute ale vitaminei D sunt asociate cu o incidență mai mare a depresiei.

În ultimii ani, numeroase studii au corelat lipsa de vitamina D cu tulburări cognitive la bărbații și femeile în vârstă. În plus, cercetătorii susțin că persoanele în vârstă cu niveluri foarte scăzute de vitamina D sunt de două ori mai mult supuse riscului de a face Alzheimer.

Principalele simptome ale deficitului de vitamina D sunt:

Stări de oboseală accentuată,
Dureri de spate sau slăbiciune osoasă,
Stări de depresie,

Rănile se vindecă mai greu,
Dureri musculare,
Căderea parului,

Cum pot obține mai multă vitamină D?

Există câteva alimente care conțin vitamina D:

Pește,
Ficat de vită,
Brânză
Ciuperci
Gălbenușuri de ou,

Lapte,
Cereale integrale,
Sucul de portocale,
Iaurtul,

Băuturile din soia,
Iată recomandările din ghidurile internaționale cu privire la cantitatea de vitamina D necesară pe zi, în cazul persoanelor sănătoase:

Copiii cu vârste cuprinse între 0 si 12 luni – 1.000 UI/zi

Persoanele cu vârste cuprinse între 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI/zi

Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Deficitul de vitamina D se diagnostichează simplu, printr-o analiză de sânge. Testul de sange care determină cantitatea de vitamina D în sange se numește 25-OH-vitamina D.

Limitele normale al cantității de vitamina D din organismul unei persoane sănătoase sunt cuprinse între 20 nanograme/ml și 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D și implicit o suplimentare a vitaminei, dar numai la recomandarea medicului.