Dovedit ştiinţific: Metoda prin care creierul întinereşte cu până la 10 ani

Exerciţiul aerobic periodic îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, susţine un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că un puternic impact apare la persoanele de 60 de ani, însă efect are inclusiv la tinerii de 20 de ani.

Mersul pe jos zilnic sau plimbare cu bicicleta pot întineri creierul cu până la 10 ani, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea Bolilor Alzheimer din New York. Cercetatorii spun că rezultatele ar putea chiar reduce riscul de demenţă.

„Pe masura ce oamenii îmbătrânesc, există un declin în abilităţile de gândire. Studiul nostru arată că mişcarea poate ajuta la incetinirea sau chiar prevenirea unui astfel de declin“, spune autorul studiului, profesorul Yaakov Stern.

Neurologii au constatat că exerciţiile fizice îmbunătăţesc zona creierului care controlează funcţia executivă. Acestea se referă la abilitatea unei persoane de a-şi controla comportamentul, nivelul de atenţie, de a organiza şi de a-şi atinge obiectivele.

La studiu au participat 132 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 67 de ani. Timp de şase luni aceştia au făcut exerciţii aerobice de patru ori pe săptămână.