Cât trebuie să dormi în funcție de vârstă și ce boli cauzează lipsa somnului?

Somnul este şi mai important pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice. Un lucru pe care ar trebui să-l ştim este numărul de ore de odihnă recomandat. Este important să înţelegem că nu există o recomandare standard întrucât odihnă trebuie adaptată la organismul fiecăruia.

Cât trebuie să dormi?

Necesarul de ore de somn variază în funcție de vârstă, iar ultimele recomandări stabilesc durata optimă diferențiind mai bine între mai multe grupe de vârstă.

Recomandările privind necesarul de somn au fost elaborate și publicate de National Sleep Foundation în urma analizei sistematice a studiilor științifice existente și consultărilor cu medici și specialiști din mai multe domenii.

Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost diferențiată pe șase categorii de vârstă:

nou-născuți (vârstă de la 0 la 3 luni) durata recomandată de somn a fost restrânsă între 14 și 17 ore, anterior era între 12 și 18 ore

sugari (între 4 și 11 luni) intervalul de somn recomandat este de 12 – 15 ore, anterior între 14 și 15 ore

copii mici (1 – 2 ani) durată de somn recomandată între 11 și 14 ore, anterior 12-14 ore

preșcolari (de la 3 la 5 ani) între 10 și 13 ore de somn pe zi, anterior între 11 și 13

copii școlari (între 6 și 13 ani) necesarul recomandat este de 9 – 11 ore, anterior 10-11 ore

adolescenți (vârstă între 14 și 17 ani) durată de somn recomandată între 8 și 10 ore, anterior 8,5 – 9,5 ore

În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă între 7 și 9 ore de somn, adulții (26 – 64 ani) între 7 și 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn.

Chiar dacă recomandările actuale pentru tineri și adulți sunt identice în valori absolute, distincția între aceste două categorii ar putea orienta cercetările viitoare, în special în privința studenților.

Este foarte important să deprindem obiceiuri sănătoase care să ne permită să ne odihnim. Mai jos va prezentăm câteva motive pentru care trebuie să acordaţi o foarte mare atenţie obiceiurilor voastre legate de somn:

Depresia. Persoanele care suferă de depresie fie dorm foarte mult, fie se lupta cu insomnia. Somnul în exces sau somnul insuficient amplifică depresia.

Durerile de cap. Lipsa de somn cauzeaz apariţia durerilor de cap şi blochează neurotransmitatorii cum ar fi serotonină – hormonul fericirii – să ajungă la creier.

Diabetul. Dormitul în exces favorizează diabetul de tip 2 întrucât reduce capacitatea corpului de a procesa glucoză.

Dureri de spate. Dormitul în exces este echivalent cu lipsa de mişcare şi inactivitate care cauzează dureri de spate, dureri ale articulaţiilor şi rigiditatea muşchilor.

Obezitate. Dormitul în exces încetineşte metabolismul care, în loc să utilizeze energia, o va stoca sub formă de grăsime.

Boli ale inimii. În urmă câtorva studii de specialitate s-a constatat că persoanele care dormeau aproximativ 11 ore pe noapte au dezvoltat un risc mai mare de boli ale inimii faţă de persoanele care dormeau 8 ore.

Dormiţi în general prea mult?

Iată ceea ce trebuie să faceţi pentru a scapă de acest obicei nesănătos…

Stabiliţi un program de somn şi respectaţi-l. În funcţie de stilul vostru de viaţă, stabiliţi–va propriul program de somn. În plus, se recomandă să nu aveţi niciun dispozitiv aprins pe lângă voi. Faceţi yoga şi meditaţi.

Duș. Faceţi un dus rece de fiecare dată când va este somn. Va veţi trezi imediat.

Faceţi sport dimineaţă. Dacă vreţi să va începeţi ziua cu un tonus activ şi plin de energie, faceţi mişcare dimineaţă când va treziţi.

Beţi apă. Pentru o bună hidratare, beţi un pahar de apă călduţă în fiecare dimineaţă imediat ce va treziţi. Dacă vi se face somn în timpul zilei, beţi un pahar de apă.

Menţineţi–va motivaţi. Găsiţi–va o activitate care să va capteze interesul şi să va ţină trezi. Nu va culcaţi că să scăpaţi de plictiseală sau de viaţă în general