Sunt cinci locuri pe planetă, așa-numitele „Zone albastre”, unde speranța de viață a populației este mult mai mare decât oriunde altundeva. Iată care sunt secretele culinare ale locuitorilor lor
Toată lumea știe că regimul alimentar este cheia unei vieți lungi să sănătoase sau, din contră, poate fi motivul pentru care ne îmbolnăvim și murim înainte de vreme. Dar știați că dieta vă poate extinde speranța de viață cu 10 sau chiar 20 de ani? Ei, bine, există pe planetă cinci (de fapt șase, dar două sunt pe același loc) locuri unde speranța de viață a locuitorilor e mult mai mare decât a noastră, a românilor.
Aceste locuri sunt numite „Blue zone” adică „Zone albastre”, iar cei care trăiesc acolo ajung lejer la 90, ba chiar 100 de ani! Dietele lor sunt bogate în legume culese direct din grădină, animale crescute în curtea proprie și o varietate de mirodenii. DailyMail a publicat un top 5 al „Zonelor albastre” ale lumii. Iată care sunt acestea:
1. Peninsula Nicoya, Costa Rica
Este o limbă de pământ de circa 80 de mile, în mare parte neaccesibilă turiștilor, pentru că guvernul costarican nu a găsit de cuviință să modernizeze rețeaua de drumuri și infrastructura acestei regiuni. Aici, rezidenții trăiesc o viață foarte activă fizic, mare din parte din ea în aer liber.
Alimentele sunt aproape deloc procesate, cele mai multe dintre ele fiind culese direct de pe câmp. Din meniul localnicilor nu lipsesc tortilla cu verdeață, orezul și fasolea, alături de bucăți mici de carne.
Dacă vi se pare că meniul este „greu”, combinațiile sunt de fapt foarte ușoare pentru masa de prânz și cină, iar pentru ei, micul dejun e masa cea mai consistentă. Secretul e acela că duc o viață foarte aproape de natură, muncind pentru bucatele pe care le pun pe masă.
2. Okinawa, Japonia
Există și un regim alimentar care poartă exact numele insulei – Okinawa -, în fapt cea mai mare din arhipelagul Ryukyu din Japonia.
În timp ce în Româ- nia speranța de viață este de 75 de ani la femei și de 68,5 ani la bărbați, iar în Japonia este, în medie, de 84 de ani pentru ambele sexe, în insula de care vorbim sunt foarte mulți … centenari! De cinci ori mai mulți decât în orice altă regiune a Japoniei!
„Dieta de Okinawa conține multe vegetale, orez și pește”, a epxlicat Alice Ammerman, profesor de sănătate publică și nutriție la Universitatea din Chapel Hill, Carolina de Nord, pentru CNN. Bucatele lor sunt bazate mai multe pe plante, legumele sunt cel mult înnăbușite, iar rezultatul este bogat în proteine dar scăzut în calorii.
Preferatele localnicilor sunt pepenele amar, cartofii dulci, tofu, orezul brun, turmericul, ciupercile shiitake și algele de mare, despre care pretind că ar avea proprietăți anti-diabetice, anti-îmbătrânire și antiinflamatoare.
3. Sardinia, Italia și Ikaria, Grecia
Cele două locuri ocupă același loc în Topul DailyMail al „Zonelor albastre”, fiind caracterizate de ceea ce se numește „dieta mediteraneană”.
Adepții ei consumă cât mai puțină carne roșie, zahăr sau grăsimi saturate. Sunt preferate semințele, vegetalele proaspete, iar produse precum laptele și derivatele sale sunt consumate cu moderație. Locuitorii din ambele regiuni sunt agricultori, așa că mâncarea lor este din ingrediente proaspete și neprocesate.
Potrivit proiectului „Blue zones”, sardinienii încă vânează, pescuiesc și fac agricultură, ceea ce duce la o rată de centenari de 10 ori mai mai decât în SUA. Despre Ikaria se spune că e „insula unde oamenii uită să moară”.
4. Loma Linda, California
Surprinzător, în top figureză și un orășel din Statele Unite ale Americii. Întins pe coline pline cu flori, orășelul a fost fondat în 1840 de membri ai Adventiștilor de ziua a 7-a. De-a lungului timpului a „înflorit” la propriu, în mare parte pentru că sănătatea este principala preocupare a localnicilor, care au reguli stricte în ce privește dieta, exercițiile și repaosul.
Ei sunt adepții „dietei biblice”. Consumă fructe, vegetale și grâne sub formă de tabbouleh, cu castraveți și roșii. Carnea și produsele lactate sunt excluse din dieta lor exclusiv vegetală. Ca snacks-uri preferă nuci sau semințe, ceea ce le lungește speranța de viață cu 2 ani. Evită să consume bă- uturi alcoolice și beau zilnic în jur de 5-6 pahare cu apă.
5. Bhutan
Bucatele tradiționale în țările asiatice precum Bhutan-ul sunt aromate din abundență cu plante despre care se știe că au proprietăți curative. Chiar dacă țara în sine nu este inclusă în „Zonele albastre”, bucatele ei tradiționale sunt considerate „superfood” (superalimente) și este recunoscut universal că o astfel de dietă mărește considerabil speranța de viață. Multe dintre ele includ ardei iute, care conține capsaicin (folosit și la tratarea psoriazisului sau altor boli de piele) .
Un exemplu perfect este bolul cu ema dathshi, mâncare tradițională a țării, care este o pastă de consistența zmântânei, din ardei iute cu usturoi și brânză proaspătă. Ca să aromeze mâncărurile, bhutanezii mai foloser turmeric (cunoscut analgezic care previne cancerul), ginger și altele asemenea