GRIPA: cum ne protejam eficient si ce complicatii poate avea aceasta infectie

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusurile gripale. Poate avea consecinte moderate pana la severe, conducand uneori chiar la deces. Gripa este diferita de o raceala, debuteaza brusc si violent, in timp ce simptomele racelii cresc gradual in intensitate.

Persoanele care au gripa manifesta urmatoarele simptome:

Febra sau stare febrila (frisoane)
Tuse
Durere de gat
Nas infundat sau rinoree

Dureri musculare
Dureri de cap
Oboseala

Varsaturi si diaree – in cazul anumitor persoane; aceste simptome sunt mai frecvente la copii decat la adulti

Febra se intalneste la majoritatea persoanelor cu gripa, insa pot exista oameni care nu fac febra pe perioada

gripei, atrag atentia expertii de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centre for Disease Prevention and Control).

Persoanele vulnerabile in fata gripei

Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Cu toate acestea, anumite persoane sunt mult mai vulnerabile in fata gripei si, mai mult, in fata complicatiilor severe cauzate de gripa. Vorbim de persoanele in varsta (peste 65 de ani), persoanele de orice varsta cu anumite afectiuni cronice (astm, diabet sau boli de inima), femeile insarcinate si copiii mici (sub 5 ani).

Complicatiile gripei

Majoritatea persoanelor care fac gripa se vindeca relativ repede, de la cateva zile, la mai putin de doua saptamani. Exista insa si persoane care dezvolta complicatii usoare pana la severe, care pot pune viata in pericol, precum:

Pneumonie virala
Exacerbare a bolilor cronice preexistente: boli de inima si boli pulmonare
Pneumonie bacteriana
Sinuzita
Otita medie

medicii specialişti în sănătate publică au emis o serie de măsuri simple, dar sigure, de prevenire a îmbolnăvirilor:

1. Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie şi învăţaţi şi copiii cât este de importantă igiena! Este de preferat să folosiţi şerveţelele umede când nu aveţi apă şi săpun la îndemână. Soluţia cu care acestea sunt impregnate ucide majoritatea germenilor şi pot fi folosite chiar şi de copiii mai mari.

2. Folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura când tuşiţi sau strănutaţi. Aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă bine pe mâini.

3. Atenţie, când un membru al familiei dă semne de viroză, nu trebuie să folosiţi împreună vesela sau alte obiecte!

4. Evitaţi contactul prelungit cu o persoană care are simptome de viroză (strănută, tuşeşte, este răguşită, îi curge nasul)!

5. Mâncaţi sănătos şi dormiţi bine. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite sistemului imunitar al organismului să se concentreze pe apărarea împotriva virusurilor.

6. Beţi 2-3 litri de lichide pe zi. Apa, sucurile naturale, ceaiurile şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. Evitaţi alcoolul, cafeaua şi băuturile acidulate şi cofeinizate şi renunţaţi la fumat. Toate acestea pot duce la deshidratare şi la agravarea simptomelor.

7. Odihniţi-vă! Staţi acasă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.

8. Păstraţi-vă camera caldă, dar nu supraîncălzită. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator sau boluri cu apă pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.

9. Faceţi gargară, de câteva ori pe zi, cu apă călduţă, în care dizolvaţi o linguriţă de sare, sau consumaţi ceaiuri calde cu lămâie şi miere, pentru a atenua durerile de gât şi a calma tusea.

10. Folosiţi picături de nas cu apă de mare, pentru că nu sunt iritante şi nu dau dependenţă.