Mediile de lucru, în care activăm astăzi sunt numite ,,pericole moderne” – unde ar trebui să muncim ca niște roboți și mașini pentru a face față cerințelor, pentru a ne păstra locurile de muncă și pentru a fi considerați ,,de succes”.
Oamenii din întreaga lume, plătesc un preț prea mare pentru acest ,,succes”. Organizația Mondială a Sănătății a numit despresia ca fiind o ,,criză globală”. Atunci când lucrezi până ,,te arzi de tot” a devenit principalul risc ocupațional și este deja o normă.
Să fii ocupat a devenit o onoare. Ni se cere să gândim ca niște mașini, care se clarifică cu liste la viteza maximă, care răspund în decurs de .006 secunde. Ne este frică să fim considerați a fi lipsiți de caracter.
Și după toate astea ne întrebăm, oare de ce perioada în care trăim a fost numită ,,Epoca Anxietății”?
Ceea ce face această situație și mai interesantă este că omului îi place să muncească din greu. O muncă bine făcută, o sarcină îndeplinită cum trebuie aduce sentimentul de mândrie. Munca ne oferă un sentiment de identitate și de realizare, ne permite să avansăm și să ne dezvoltăm. Există o valoare incredibilă în muncă.
Asociația Psihologică din America avertizează că condițiile nefavorabile de muncă, relațiile cu colegii și șeful, presiunea la care suntem supuși din cauza unor responsabilități prea importante pot duce la riscul afectărilor de sănătate atât fizică cât și psihică.
Mai mult de atât, deseori oamenii nu recunosc amploarea stresului la care sunt supuși, până când nu apar simptome fizice care demonstrează aceasta.
Iată trei pași importanți care te vor ajuta să eviți stările de stres cauzate de job-ul tău:
1. Nu există ,,succes” fără sănătate
Câștigurile salariale, bonusurile, statutul sau bunurile cumpărate cu banii agonisiți nu vor reuși să îți întoarcă sănătatea. De exemplu, dacă lucrezi la o organizație care aduce lunch-ul la oficiu, ținându-te ,,legat” de locul tău de muncă, sau ți se cere să răspunzi la e-mail-uri în timpul tău liber, ar trebui să îți expui părerea asupra acestor încălcări sau în genere să te concediezi. Nimic nu este mai valoros decât viața și sănătatea ta.
2. Există mai multe șanse să muncești productiv și să rămâi sănătos atunci când stabilești limite
Stabilește propriul tempou, propriile trepte spre succes și respectă-le. Asigură-te că acorzi destul timp propriilor interese, somnului, întâlnirilor sociale, activităților fizice și odihnei. Prevenirea nu este atât de costisitoare precum consecințele. Cercetările arată că stabilirea limitelor și pauzele în programul de muncă asigură o eficiență și o productivitate mai mare la serviciu.
3. Gândește-te ce vei lăsa în urma ta
Nimeni nu va veni la înmormântarea ta să vorbească despre cât de repede puteai să răspunzi la e-mailuri sau cât de impresionant era profilul tău pe LinkedIn. Evită să te gândești la ,,Bunuri pentru viață” și începe să te focusezi pe ,,Viața bună”, pe care psihologii o caracterizează ca fiind una care ne permite să trăim și să prosperăm prin conexiune profundă, înțelegere, grijă și prezență.