Odată cu înaintarea în vârstă, afecțiunile musculo-scheletice reprezintă o adevărată amenințarea pentru calitatea vieții unei persoane.
Din păcate, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri se confruntă însă cu astfel de probleme de sănătate.
Medicii spun că articulațiile sunt foarte fragile, iar subțierea cartilajelor conduce în timp, la instalarea osteoartritei, o boală care se manifestă prin umflarea articulațiilor și care este însoțită de dureri, ba mai mult de limitarea mișcărilor.
De aceea, prevenția este foarte importantă. Trebuie să ai grijă de articulațiile tale încă din tinerețe, fiindcă odată erodate cartilajele se regenerează destul de greu.
În plus, mușchii puternici te vor ajuta să menții o stabilitate a încheieturilor. Este cunoscut faptul că dacă mușchii corpului sunt într-o formă bună, riscul unei accidentări este mult mai mic.
Iată ce factori de risc duc la slăbirea articulațiilor:
Altfel spus kilogramele în plus sunt principalele vinovate. Cu cât greutatea depășește limitele recomandate, cu atât presiunea exercitată asupra articulațiilor va fi mai mare.
Poziția necorespunzătoare a corpului. Atunci când de exemplu, la birou stai într-o poziție greșită, sau când ai obiceiul de a merge cocoșat, încheieturile gâtului, picioarelor, dar și coloana vertebrală vor avea de suferit.
De asemenea, este extrem de important să ai mare grijă atunci când ridici greutăți. Medicii spun că trebuie să nu cari o greutate mare într-o singură mână, ci să distribui în mod egal greutatea pe care o cari în ambele mâini.
Dieta este esențială pentru menținerea articulațiilor sănătoase. O dietă corectă trebuie să se bazeze pe fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Poți însă consuma și carne, ouă, nuci, dar să nu faci excese. Stai departe de grăsimile saturate, sare și zahăr.
De asemenea, poți consuma migdale, fasole neagră, brocoli, sau ghimbir fiindcă conțin vitamine care ajută la menținerea sănătății articulațiilor.
Sunt studii care susțin că acizii grași omega 3, care se găsesc în pește contribuie la reducerea simptomelor asociate durerilor articulare.
Totodată, și vitamina D are efect antiinflamator și îți protejează încheieturile, ea având un rol esențial în formarea oaselor.
În egală măsură, o alimentație bogată în vitamina C (ardei kapia, pătrunjel, căpșune, citrice) te poate ajuta să ai articulații sănătoase, fiind cunoscut faptul că vitamina C are un rol important în prevenirea bolilor reumatice.