Oboseală, uscăciunea gurii și a ochilor, boala care afectează mai ales femeile

Medicii spun că este o boală benignă, oboseală, ochii și gura uscată, durerile musculare afectează calitatea vieții pacienților. Datele statistice arată că boala apare mult mai des la femei decât la bărbați. Mai exact, în nouă din zece cazuri, sindromul Sjögren apare la femei.

Sindromul Sjögren este o afecțiune autoimună în care pot fi atăcate unul sau mai multe organe, de exemplu inimă, rinichi, nervi, piele, plămâni.

De asemenea, spun medicii, pacientul se poate confrunta cu o stare de anemie, are loc o reducere a celulelor albe sau trombocitelor din sânge. Mai grav este cazul unor pacienți care în afara acestui sindrom au și alte boli autoimune precum sunt lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă dar și cu diabetul zaharat de tip 1.

Primele simptome ale bolii sunt inflamarea glandelor responsabile cu producerea lacrimilor și a salivei, are loc o scădere a producției de lacrimi și de salivă, ducând la apariția senzației de uscăciune a gurii și a ochilor.

Însă pot să apară și simptome precum: senzația de uscăciune a nasului, a pielii pe regiuni, sau chiar a vaginului. Persoana în cauză se va confrunta cu senzația persistentă de sete, răgușeală, roșeața ochilor, senzația de mâncărime în zona nazală.

Uneori, se întâmplă să apară conjunctivită. De asemenea, această boala poate da anemie severă, dar și afectarea rinichilor, mai ales dacă nu se respectă recomandările medicilor cu privire la schimbarea stilului de viață.

Când boala este în stadiu avansat pot să apară complicații la nivelul căilor aeriene superioare, crește și riscul de afecțiuni oculare.

Dar mai grav este că pot să apară edeme dureroase la nivelul glandelor salivare, senzația de oboseală constantă, dureri puternice articulare și inflamația articulațiilor. Nu în ultimul rând, boala poate să dea ca minfestare și refluxul gastric sau arsuri gastrice.

Din păcate, astăzi boala nu are un tratament care să o vindece, însă există o mulțime de modalități care o ameliorează. De exemplu, medicul îți poate prescrie lacrimi artificiale, unguente oftalmologice, lubrifiante vaginale.