Depresia – boala care ne distruge usor si sigur. Care sunt simptomele

Rezultatul nemulţumirilor, a multiplelor probleme nerezolvate, a sensibilităţii, a lipsei de antrenament emoţional, depresia este una dintre cele mai perfide şi seductive tulburări psihice.

Pacientul se trezeşte în imposibilitatea de a mai gândi. Zero gânduri, zero sentimente, zero existenţă.

Ce gândeşte un om depresiv?
Tematica principală se învârte în jurul următoarelor noţiuni: cât de singur este el, cât de neînţeles. Depresivul nu are puterea nici să gândească, nici să facă ceva contructiv, dacă nu este susţinut.

,,Depresivul este trist de propria tristeţe şi se află în imposbilitate de a face ceva concret cu viaţa sa. Cu toate acestea, ţin să subliniez că tristeţea este seductivă. Odată instalată în subiect, aceasta este privită cu respect, lucru total greşit’’, mai spune specialistul.

Cum putem identifica depresia?

Identificăm tristeţea. Acceptarea tristeţii este cheia către acceptarea şi tratarea corespunzătoare a depresiei.

Pierderea interesului , chiar a plăcerii, este unul dintre principalele simptome întâlnite la subiecţii depresivi.

Neadaptarea la program şi obligaţii. Depresivul refuză atât programul, pe care îl vede neimportant, iar obligaţiile le percepe ca pe o forţare la care nu doreşte să răspundă.

Descurajarea în faţa problemelor mărunte. Insomniile la depresivi sunt generatoare de gânduri negre. Cu cât doarme mai puţin, cu atât depresivul are senzaţia că e mai singur şi mai neimportant. La polul opus există hiperinsomiile. În urma manifestării lor, subiectul depresiv este confuz şi simte pregnant golul din interior.

Schimbările în psihomotricitate pot fi şi ele simptome reale ale depresiei. Subiectul este ori mult prea agitat, ori mult prea încet, atât în mişcare, cât şi în vorbire.

Simptome de depresie:

– tristete persistenta, anxietate

– sentimente de inutilitate sau de pesimism;

– sentimente de vinovatie sau neputinta;

– pierdere de interes sau placere pentru hobby-uri sau activitatile obisnuite, inclusiv pentru sex;

– energie scazuta, oboseala, senzatie de “incetineala”;

– capacitate de concentrare redusa sau dificultate de luare a deciziilor;

– probleme de somn, trezire dimineata devreme sau dormit prelungit;

– modificari ale apetitului sau/si ale greutatii;

– ganduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicid chiar;

– neliniste sau iritabilitate;

– stima de sine scazuta;

– probleme fizice persistente, precum dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice ce nu raspund la tratamentele de rutina.

Cele mai frecvente tipuri de depresie:

Depresia majora

Efectele depresiei majore pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient. Ea poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale – hranirea, somnul, nivelul de activitate fizica, capacitatea de concentrare si de realizare a diferitelor sarcini.

Daca nu este eliminata, depresia majora poate duce la pierderea productivitatii, declin functional si cresterea riscului mortalitatii.