O femeie diagnosticată cu cancer mamar în stadiu avansat, pentru care chimioterapia devenise ineficientă, s-a vindecat cu ajutorul unui tratament experimental ce a ajutat sistemul imunitar al pacientei să iasă învingător din lupa cu această boală, au anunţat oamenii de ştiinţă din Statele Unite, citaţi de AFP.
Beneficiind de un tratament administrat în premieră mondială, pacienta este considerată vindecată de doi ani, au anunţat medicii de la National Cancer Institute din Bethesda şi de la Universitatea Richmond din Statele Unite.
Starea ei de sănătate era critică, întrucât cancerul pacientei era metastazat, extins la mai multe organe, inclusiv la ficat.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine, pacienta avea vârsta de 49 de ani atunci când medicii au început să testeze pe ea un tratament experimental, după mai mulți ani de chimioterapie care nu au dat rezultate.
În ce a constat tratamentul
Folosind o tehnică numită transfer de celule adoptive, oamenii de știință au înlăturat tumoarea din piept și au determinat care celule T amicale din cadrul ei au fost capabile să recunoască celulele canceroase dăunătoare.
Timp de opt săptămâni, echipa de la Institutul Național de Cancer a recoltat celulele T din corpul pacientei, aproximativ 82 de miliarde și apoi le-a injectat înapoi în doamna Perkins, stimulând astfel sistemul imunitar să lupte cu putere sporită împotriva cancerului.
“Am fost foarte sceptică cu privire la faptul dacă acest tratament va funcționa, deoarece știam că șansele nu erau chiar foarte bune“, a spus doamna Perkins.
“Dar în două săptămâni am simțit că tumorile din piept mi s-au redus și am început să mă simt mai bine.”
“Ma simt miraculos și sunt foarte incantata că traiesc deja fara cancer de 2 ani de zile.”
“Experții numesc asta remisiune extinsă, dar eu o numesc leac.”
Imunoterapia, tratament care stimulează apărarea imunitară, şi-a dovedit deja eficienţa în cazul unor pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, de col uterin, sangvin (leucemie), de piele (melanom) şi de prostată. În cazul cancerului ovarian, intestinal şi mamar, oamenii de ştiinţă nu obţinuseră încă astfel de progrese medicale.