Se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume. Îți scade considerabil riscul de a face infarct sau AVC

Sfecla roșie este un aliment minune care nu trebuie să lipsească din casă, mai ales în sezonul rece. Este bogată în vitamine, minerale, are foarte puține calorii, fiind de real ajutor în curele de slăbire și aduce multiple beneficii sănătății.

Potrivit The World’s Healthiest Food, sfecla roșie reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, mangan și potasiu. De asemenea, sfecla roșie este considerată unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.

Ajută la menținerea tensiunii arteriale, previne boala cardiacă, inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Sunt studii care au arată că sfecla poate reduce semnificativ tensiunea arterială cu până la 4-10 mm Hg pe o perioadă de numai câteva ore.

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de sfeclă:

Crește performanțele sportive. O serie de studii susțin că nitrații dietetici pe care îi conține sfecla pot îmbunătăți performanțele sportive. De asemenea, poate crește consumul de oxigen cu până la 20%.
Este un aliat în combaterea inflamației. Specialiștii susțin că inflamația cronică este asociată cu o serie de boli – obezitatea, bolile de inimă, afecțiunile hepatice. Sunt și studii care arată că sfecla are un efect antiinflamator.

Îmbunătățește sănătatea digestivă. Fibrele alimentare sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase. De exemplu, o ceașcă de sfeclă poate să conțină 3 grame de fibre.

Contribuie la susținerea sănătății creierului, fiind ideală pentru persoanele în vârstă.

Previne anemia și infecțiile respiratorii. Mai mult se pare că duce la creșterea imunității. Explicația constă în faptul că sfecla roșie contribuie la stabilizarea PH-ului din corp, un lucru esențial pentru imunitate, deoarece bacteriile infloresc atunci când echilibrul PH-ului din organism este alterat.
Ajută la detoxifierea ficatului.

Mai mult, previne cancerul. Betacianina, cea care dă culoare roșie este un antioxidant puternic, care are proprietăți de prevenire a cancerului.

Un studiu efectuat la Universitatea Howard a demonstrat că betacianină a încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și a celui mamar.

Este deosebit de utilă în tratarea anemiei feriptive fiindcă conține nu doar fier, ci și magneziu și vitamina B6, esențiale pentru asimilarea acestui oligoelement.

SUCUL DE SFECLĂ ROȘIE

Se recomandă de aceea să se înceapă cu o lingură de suc de sfecla pe zi si sa se crească treptat doza pana la un pahar pe zi. Sucul de sfeclă roșie se poate combina și cu sucul altor rădăcinoase (precum morcov și țelină, pătrunjel) , cat și cu varza. Nu este recomandata combinarea sucului de rădăcinoase cu cel de fructe. Durata unei cure de sfeclă roșie ține trei săptămâni.

SALATA DE SFECLĂ ROȘIE

Salata de sfeclă roșie se poate prepara în multiple feluri, respectiv : crudă, dată pe răzătoare, tăiată cubulețe sau fiartă. Sfecla roșie se poate amesteca cu morcov ras, țelină, măr, usturoi, hrean, peste care se poate adăuga un strop de ulei de măsline și un praf de sare.

Dacă doriți să consumați sfecla roșie fiartă, este necesar să o fierbeți în coajă, până se înmoaie, apoi să o curățați și să o dați pe răzătoare. În această salată puteți adăuga și puțină miere.

Proprietățile salatei de sfeclă roșie asupra organismului includ și stimularea sistemului imunitar, fiind un remediu minunat împotriva răcelilor, bronșitelor, afecțiunilor urinare, previne balonarea și gastrita și detoxifică organismul de substanțele dăunătoare prezente în apă, detergenți şi diverse alimente, etc. O cură cu salată de sfeclă roșie ajută la detoxifierea organismului, astfel că toxinele vor fi eliminate prin urină, transpirație, prin colon, detoxifierea fiind un proces foarte intens.