Rănile de pe colul uterin. De ce apar? Atenție, rar au simptome

Sunt foarte multe femei care, de-a lungul vieții active sexual experimentează această patologie. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate a spus pentru Doctorul Zilei care sunt simptomele și ce trebuie să faci în cazul rănilor de pe colul uterin.

În primul rând, rănile pe col apar din pricina unor infecții genitale netratate la timp sau corespunzător. Mai este posibil să apară din pricina unor manevre invazive asupra colului uterin, așa cum este cazul chiuretajelor repetate, de exemplu.

Un sterilet necorespunzător montat poate provoca rana pe colul uterin. De cele mai multe ori, rănile de pe colul uterin nu prezintă nici un fel de simptome. Mai ales dacă este vorba despre cele apărute de puțină vreme. Cele care deja s-au cronicizat pot avea ca simptome usturimi în timpul actului sexual, sângerări, dureri lombare și menstruații abundente.

De aceea, este important ca orice femeie să efectueze controlul medical anual la medicul ginecolog, chiar dacă nu prezintă nici un fel de simptom îngrijorător. Cervicita cronică este mai greu de tratat și poate duce în timp la complicații, cum ar fi transformarea leziunilor benigne în unele maligne și apariția, în felul acesta, a cancerului de col uterin.

Rănile pe col sau cervicitele sunt diagnosticate în timpul controlului ginecologic. Cel mai bine sunt observabile cu ajutorul colposcopiei, iar atunci când există vreo suspiciune, în timpul colposcopiei se poate efectua și biopsia de pe țesutul care prezintă suspiciune.

Colposcopia este o procedură minim invazivă, prin care se introduce în vagin o lampă specială ce are menirea de a mări de câteva ori zona afectată de rana pe col, pentru o mai bună vizualizare. Nu este o operațiune dureroasă și nu prezintă nici un fel de efecte adverse, se efectuează fără anestezie și nu necesită pregătire prealabilă.

De asemenea, în diagnosticul rănii de col, de utilitate este și testul Babeș Papanicolau, pentru analizarea posibilelor modificări celulare. Este bine de știut că, din pricina modificării secrețiilor vaginale, o rană pe col poate să ducă la infertilitate, până la rezolvarea problemei.

Dacă rana este depistată la timp, se încearcă tratarea ei local, cu ovule interne specifice. Este necesară o reevaluare după terminarea tratamentului, pentru a vedea dacă rana s-a remis complet sau nu. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, atunci este nevoie de tratament chirurgical, pentru îndepărtarea țesutului afectat prin intermediul operației. Dacă la efectuarea testului Babeș Papanicolau sunt evidențiate celule pre-maligne, atunci este indicată direct rezecția pentru tratamentului rănii.

Un alt lucru care trebuie știut este faptul că tratarea unei răni pe col nu previne apariția alteia. De aceea, așa cum spuneam mai sus, examenul ginecologic anual este important, împreună cu un comportament corect igienic-sanitar și sexual.