Încearcă rețeta tradițională a bunicilor impotriva racelii si gripei – ceapa și miere

Siropul de ceapă este un leac băbesc folosit pentru gripă şi tuse, deoarece are proprietăţi antiseptice şi antiinfecțioase.

Este uşor de preparat şi te scapă de simptomele neplăcute ale răcelii într-un timp foarte scurt, iar gustul este mult mai plăcut decât cel al produselor din farmacii.

În popor se spune că ceapă ţine la distanţă afecţiunile sezonului rece, ceea ce nu e de mirare, având în vedere conţinutul ridicat de vitamina C, B6, B1, biotină şi acid folic.

În plus, ceapă este alimentul cel mai bogat în quercitina, un puternic antioxidant care face parte din familia bioflavonoidelor şi are un efect antiinflamator.

Astfel, siropul de ceapă ajută la decongestionarea cailor nazale, reducând febra şi ameliorând tusea seacă. În cazul în care ai o tuşe productivă, este recomandat să nu încerci să o opreşti, deoarece are şiea un rol important în vindecarea racealii: scoate bacteriile din ţine.

Cum să prepari siropul de ceapă

Reţeta clasică şi cea mai folosită este decoctul de ceapă, util în vindecarea tusei seci.

Pentru 250 ml de apă se iau două cepe mici, de mărimea unui ou, curăţate de rădăcini (dar nu de coajă – această are substanţe benefice) şi se adaugă în apă când această ajunge în punctul de fierbere. Se lasă 10 sau 15 minute.

O variaţie la această reţeta este adăugarea de miere în timpul fierberii, însă doar pentru un gust mai plăcut, întrucât această îşi pierde proprietăţile la temperaturi mai mari de 40 de grade.

Pentru a te bucură şi te calităţile antiinfectioase ale mierii, adaug-o după ce fiertură de ceapă a ajuns la o temperatura la care poţi să o bei.

Gustul poate fi influenţat şi de adăugarea diferitelor ceaiuri sau a ghimbirului, un alt leac pentru răceală, cu proprietăţi incontestabile. În cazul în care vrei să păstrezi mai mult timp decoctul din ceapă, poţi săadaugi un conservant precum hreanul.

O altă varianta de sirop de ceapă este cea pentru copii (dar nu mai mici de 4 ani, din cauza conţinutului de miere), mult mai plăcută la gust. Ai nevoie de o ceapă albă sau roşie, de un borcănel de miere organică sau de o ceaşcă de zahăr granulat şi de un borcănel în care să pui amestecul.

Taie ceapă în felii egale şi pune prima felie la baza borcanului, turnând un strat de miere sau de zahăr deasupra. Continuă să alternezi straturile până umpli recipientul şi, când ai terminat, lasă siropul să se facă timp de 8-12 ore.

Poti să adaugi scorţişoară şi o linguriţă de zeamă de lămâie, pentru a spori proprietăţile antibacteriene ale siropului şi pentru a-i da un gust mai plăcut.

Remediile naturiste, precum siropul de ceapă pentru tuse, au început să capete tot mai mult teren în ultimii ani.

Avea dreptate bunica cu leacurile ei băbeşti: sunt uşor de preparat, costă puţin şi îşi fac efectul foarte repede, în vreme ce medicamentele sunt scumpe şi au efecte secundare periculoase, dacă sunt folosite pe terment lung.