Avocado e din ce in ce mai popular si in Romania, mai ales in randul persoanelor preocupate de sanatate si de o dieta echilibrata. Statisticile arata ca, la nivel european, consumul de avocado a crescut in 2018 cu 35% fata de anul precedent.
Asadar, ar prinde bine sa abordam problema cojii de avocado nespalate intrucat aceasta poate fi contaminata si ne poate cauza o serie de probleme de sanatate.
Prepari guacamole, mananci avocado pe paine prajita sau il adaugi in salate? Ei bine, ar trebui sa stii ca, de multe ori, coaja avocado-ului pe care il pregatesti este contaminata cu bacterii precum Salmonella sau Listeria.
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a publicat la finalul anului 2018 un raport facut in urma testarii si analizarii a peste 1600 de avocado, in perioada 2014-2016. Dintre cele 1615 mostre de avocado testate, 0,74% (adica 12 mostre) au fost depistate ca fiind contaminate cu Salmonella.
Pentru depistarea Listeriei monocytogenes s-au analizat 361 de coji de avocado, iar 17,73% dintre acestea au fost depistate ca fiind contaminate – asta inseamna 64 de fructe.
Avocado contaminat este in mod deosebit periculos pentru femeile insarcinate intrucat poate cauza listerioza, boala periculoasa in timpul celor 9 luni de sarcina.
Varstnicii si bebelusii sunt, de asemenea, mai expusi riscurilor asociate cu listerioza. In cazurile grave, listerioza poate cauza pierderea sarcinii la femeile gravide, iar la celelalte grupuri cu risc crescut poate cauza convulsii, dureri de cap severe si probleme de echilibru.
Chiar daca nu consumi coaja de avocado, pericolul exista intrucat prin taierea cu cutitul a cojii, bacteriile pot migra catre pulpa.
Avand in vedere ca avocado este un fruct care se mananca fara coaja, adesea neglijam aceasta parte si nu ne trece prin cap sa o spalam. Mai mult decat atat, putem pune avocado pe tocatorul pe care il mai folosim dupa, fara sa il spalam cu apa calda si detergent de vase. Si depozitarea fructelor de avocado in frigider fara a fi spalate in prealabil poate favoriza raspandirea si multiplicarea bacteriilor.
Cum speli coaja de avocado pentru a indeparta bacteriile
Avand in vedere riscurile la care te expui daca nu speli coaja de avocado, e indicat sa iti faci un obicei din asta. Asadar, coaja de avocado trebuie curatata fie ca ai de gand sa depozitezi fructul in frigider, fie ca il prepari imediat.
Pune fructul sub jetul puternic de apa si foloseste o perie de vase pentru a ii curata coaja. Daca nu il pregatesti/ consumi imediat, sterge cu un prosop absorbant avocado si baga-l abia apoi in frigider – umezeala favorizeaza multiplicarea bacteriana.
Dupa ce tai avocado sau alt aliment pe tocatorul din plastic sau lemn, pune tocatorul in masina de spalat vase sau clateste-l intr-o apa foarte fierbinte, pentru a ucide toate bacteriile care s-ar putea afla pe suprafata acestuia.
Daca nu mananci avocado sau guacamole imediat ce l-ai pregatit, nu il lasa pe blatul sau pe masa din bucatarie. Introdu-l la figider, unde temperatura este controlata si impiedica multiplicarea bacteriana. In acest fel, te asiguri ca nu vei avea probleme de natura digestiva in urma consumului.
Exista nenumarate motive pentru care ar trebui sa introduci avocado in dieta ta. In primul rand, acesta este extrem de hranitor si satios, dar si bogat in grasimi sanatoase si vitamine. Mai mult decat atat, avocado are o multime de efecte benefice pentru sanatate: reduce nivelul de colesterol “rau”, dar si pe cel de trigliceride, contine antioxidanti de pret, amelioreaza durerile articulare si totodata te ajuta sa slabesti si sa iti mentii greutatea.